2011. július 20., szerda

Kialakuló ortopédiai deformitások

Bokasüllyedés
Fogalma, és ortopédiai tünetei: A hosszanti boltozat lesüllyedése miatt következik be.
Oka: szalagok gyengesége, alkati sajátosság, álló foglalkozás, túlsúly, erőltetett járás, gerincferdülés, gerinckopás, nemi érés, hirtelen növekedés.
Tünete: nedves lábbal a sima talajra állva, a talp lenyomat belső fülkéje megszűnik
Bőrgyógyászati tünete: Fokozott lábizzadás, boka ízület fájdalmassá válik.
Kezelése: Kortól függően betét, ill. lábtorna.

Lúdtalp
Fogalma, és ortopédiai tünetei: A haránt-boltozat süllyedését, lúdtalpnak nevezzük. Az egész alsó végtag statikai egyensúlyával összefüggésben van. A bokaszalagok gyengesége következtében alakulhat ki. Fájdalom a haránt-boltozat környékén, derékfájdalom. Látható a haránt-boltozat ellapulása, eldeformálódása.
Bőrgyógyászati tünete: a középső lábközépcsontok fejecse alatt, a talpon túlzott bőrkeményedés figyelhető meg. Fokozódik az elszarusodás, fokozottabb a láb izzadása.
Kezelése: Lúdtalp betét, ill. lábtorna.

Bütyök
Fogalma, és ortopédiai tünetei:: a lábfej és a nagyujj csontjainak a normálistól eltérő helyzete okozza. Az első lábközépcsont és a nagylábujj első perce ferdén csatlakozik.
Megelőzés: Kényelmes cipő, torna, bütyök köré párnácskákat tegyünk.
Kezelés: ha elviselhetetlen a fájdalom, akkor operálás. Bőrkeményedés eltávolítása, borogatás, betétes cipő, lábtorna.

Kalapácsujj
Fogalma, és ortopédiai tünetei:: A lábujjakra ható izom egyensúlyának megromlásának következtében a haránt-boltozat lesüllyed. Közrejátszik a szalagok gyengesége, alkati sajátosság, nagy testsúly, elöregedési folyamat, helytelen cipőviselés, gerincferdülés.
Tünetei: a 2. lábközépcsont fejecse lesüllyed. A hajlító és feszítő izmok egyensúlya felbomlik. 2. lábujj első perce a lábhát felé húzódik. A 2. perc e-hez képest behajlik. Úgynevezett karom állást vesz fel. A 3. ujjpercnek a hegye érinti a talajt.
Kezelése: Haránt-boltozat emelő cipő,vagy megfelelő betét !!!!!!!!