2011. július 20., szerda

Méregtelenítő italok-Gyümölcslékalauz




Méregtelenítő italok


* Víz
* Gyümölcslevek
* Zöldséglevek
* Gyógyteák


* Méregtelenítés alatt minden reggel igyunk meg egy pohár citromos meleg vizet - ez fokozza a máj tisztító funkcióját. Ha adunk hozzá 1 tk mézet, az a vese működését is erősíti!
Méregtelenítő gyümölcs- zöldséglevek
Minden méregtelenítő program alapvető feltétele a gyümölcs és zöldséglevek napi fogyasztása. Fontos az, hogy ezeket a leveket frissen préselve fogyasszuk, éhgyomorra és félórával étkezés előtt. Íme néhány tipp és alapszabály a méregtelenítő levekhez:

* A frissen préselt gyümölcs és zöldséglevek készítéséhez szükséges egy gyümölcscentrifuga vagy présgép – az a típus jó, amely rostmentessé préseli a nyersanyagokat. Egy turmixgéppel csupán rostos lét tudunk készíteni – más néven smoothie – ez is egy egészséges ital, amit érdemes az általános napi diétánkba bevezetni, de méregtelenítésre nem igazán alkalmas (a cukrozott, banános és joghurtos változata abszolút nem).

* A frissen préselt leveket mindig egyből igyuk meg, ugyanis a vitaminok nagy része oxigén hatására el kezd bomlani 5 percen belül! * A frissen préselt leveket (különösen a gyümölcsleveket) nem szabad ételekkel együtt fogyasztani, mert a gyomorban erjedést okoznak, amely lelassítja az emésztést, és sokaknál gázosodást okozhat.

* Lehetőleg üres gyomorra igyuk a préselt leveket – így sokkal hatásosabbak. Méregtelenítés alatt reggel igyunk meg 2-3 dl frissen préselt gyümölcslét, míg este, vacsora előtt 2-3 dl zöldséglét.

* Lehetőleg bió alapanyagokat préseljünk ki – vagy pedig alaposan mossuk át és hámozzuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket.

Gyógynövényteák


A gyógynövényeket évezredek óta nem csupán gyógyításra használjuk, hanem egyéb megelőző vagy frissítő kúrákra is, pl méregtelenítésre. Méregtelenítés alatt (akár egyhetes, három napos vagy egynapos programról van szó) olyan gyógyteákat fogyasszunk, amelyek segítik a máj, vese és vér tisztulását! A következő teákból igyunk meg 1-1 bögrével naponta!

* Gyermekláncfű tea - tisztítja és frissíti a májat
* Csalán tea – tisztítja a vért, csökkenti a vércukrot, segíti az emésztést
* Édeskömény tea – tisztítja és frissíti a májat


Tipp: Azok, akik koffein-függőek, a kávét helyettesítsék gyermekláncfű (pitypang) gyökér kávéval, fekete-teát pedig vörös (rooibos) teával. Méregtelenítő programok alatt (jó minőségű!) zöldtea is fogyasztható (erősíti az immunrendszert), lefekvés előtt pedig igyunk meg egy bögre kamilla teát.



Gyümölcslé

Sokszor hallhatunk lékúrákról, léböjtökről, de hogy milyen alapanyagokból készült levek kellenek hozzá, azt kevesen tudják. Ezek a nyáron üdítő, télen tápláló levek nem csak böjtölésre jók, és nem csupán fogyó- és tisztítókúrák alapanyagai lehetnek. Kiemelkedő szerephez jutnak az alternatív gyógyászatban és az egészséges táplálkozás mindennapi kiegészítésére is használhatjuk őket, különböző betegségek megelőzésében is. A zöldség- és gyümölcslevek a szervezet számára könnyen hozzáférhető, természetes vitamin- és ásványianyag-források, amelyeket kellemes ízük és zamatuk miatt könnyen megszerethetünk.

A különböző gyümölcsöknek és zöldségeknek más-más a fő hatóanyaga, más vitaminokat, provitaminokat, nyomelemeket tartalmaznak. A különböző levek ízben is nagy változatosságok mutatnak. Aki nem tud frissen préselni, sokféle bio zöldség- és gyümölcsléből választhat. A levek között találhatunk egykomponensű, tiszta, vitaminokkal dúsított gyümölcsleveket és többféle összetevőből álló keverékeket is. A búzafűlevet markáns íze miatt önmagában kevesen fogyasztják, ám megfelelő ízesítéssel igazán ízletessé tehető. A zöld-búzafűkoktél a színben és ízben is harmonizáló zöld teával vegyítve készül, így a búzafű minden értéke megmarad, a zöld teától pedig kellemesen finom ízű és frissítő hatású lesz. A zöldség- és gyümölcslevek igen sokrétűek, akár mártások alapjaként, sőt levesnek elkészítve is jól használhatók


Sárgarépalé - napozás előtt

A nyár visszavonhatatlanul beköszöntött, a napsütésnek azonban kellemetlen hatásai is jelentkeznek. A déli órákban éri el a káros ultraibolya sugárzás a maximumát, de az erőteljes, intenzív napsütés nem csak ekkor káros. Még egy viszonylag kevésbé érzékeny bőrű embert is megvisel az elvékonyodott ózon alatt történő napozás. Igazi védelmet önmagukban már a sokfaktoros napkrémek sem jelentenek - habár használatuk napozáshoz elengedhetetlen, bőrünk védelmét belsőleg is támogatnunk kell. Ehhez javasolt a frissen préselt vagy bio sárgarépalé, amely a kiemelkedően magas béta-karotintartalma miatt felkészíti és óvja bőrünket a káros sugárzástól. Ráadásul lebarnult bőrünk színe sokkal tartósabbá válik. Nyaralás, napozás előtt egy-két héttel napi 2 dl fogyasztása ajánlott. Cukorbetegek is ihatják!



Vitamindús wellness-ital reggelihez Ébredés után, amikor a gyomrunk még teljesen üres, nem mindegy, hogy mit eszünk-iszunk először, hiszen annak felszívódása kezdődik meg leghamarabb. Ha frissek és üdék szeretnénk maradni egész nap, együnk müzlit vitamindús gyümölcsitallal. Facsarjuk ki 2 sárgarépa, 1 barack, 1 maroknyi meggy levét, és öntsük rá a müzlire. Ha nincs időnk, használhatjuk az ACE wellness-italt is, hiszen 2 dl lé vitamintartalma felnőtt ember számára egész napra elegendő. A müzlihez szórjunk egy tálba pelyhesített búzát, tökmagot és egy felkockázott savanykás almát, majd locsoljuk meg a wellness-itallal. Üdítő reggelink frissessége egész napra elkísér.



Üdítő nyári leves

 A zöldségekkel készül tejszínes, fűszeres paradicsomleves sokak kedvence nyáron. Ám a szabadság idején nincs mindig kedvünk főzőcskézni. Ekkor jól jöhet a  zöldséglé. Ha egy receptben a hozzávalóknál azt látjuk, hogy zöldséglé, akkor nyugodtan használhatjuk ezt az ásványokban és vitaminokban igen gazdag levet.

Amennyiben íze túl intenzív, hígítsuk fel vízzel fele-fele arányban. A zöldséglé jódozott sóval készül, amely az egészséges pajzsmirigyműködéshez elengedhetetlen.

Hozzávalók a leveshez:
15 dkg trappista sajt, 5 dkg füstölt sajt, 4 dl bármilyen zöldséglé,4 dl víz, egy tojássárgája, 1 dl tejszín, 1-2 gerezd fokhagyma, szerecsendió

Elkészítése:
a zöldséglevet hígítsuk fel a vízzel és melegítsük fel. Fűszerezzük finomra vágott fokhagymával, reszelt szerecsendióval, majd szórjuk bele a reszelt sajtot. Mikor a sajt elolvadt, a tojássárgájával elkevert tejszínt is adjuk a leveshez hőkiegyenlítéssel. Tegyük vissza a tűzre, és melegítsük át, de ne forraljuk fel!!



Saláta savanyúkáposzta-lével

A leveket salátaöntetek készítéséhez is használhatjuk. A következő receptben használt savanyúkáposzta-lé emésztést segítő és közérzetjavító hatása kiemelkedő.

Hozzávalók: egy kígyóuborka, magozott olívabogyó, 10 dkg mozzarella sajt, egy kanál kefir, két kanál savanyúkáposzta-lé, 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítése: az uborkát felkarikázzuk, a sajtot levéből kiszedve kockára vágjuk. A kefirhez adjuk hozzá a savanyúkáposzta-levet, és keverjük simára, majd az összes hozzávalókat keverjük össze. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórjuk meg. A dresszinget más saláták elkészítéséhez is ajánljuk.



Aszalt szilvás sárgadinnye piros szőlőlével

Hozzávalók: egy nagy érett sárgadinnye, szőlőlé, natúr joghurt, aszalt - szilvalé, mandulaforgács

Elkészítése: a sárgadinnye húsát kockázzuk fel, majd locsoljuk meg jó alaposan pírősszőlőlével, és tegyük hűtőbe két órára. A natúr joghurtba tegyünk egy kanál aszalt-szilvalevet, és kanalazzuk a szőlőlében érlelt dinnyére. Tálaláskor pirított mandulaforgáccsal finoman szórjuk meg. Felejthetetlen gyümölcsorgia.

Immunerősítő fekete ribizlis almalé

Remek frissítő és immunerősítő ital, mely a nyári nátha és hasmenés ellen is véd.Hozzávalók: 2 megtisztított, felvágott alma v. 2 dl almalé, 50 g fekete ribizli vagy ˝ dl fekete ribizlilé, 0,5 dl víz, 2 kávéskanál citromlé és ízlés szerint méz

Elkészítése: tegyük az almát és a ribizlit (vagy a leveket) a vízzel együtt egy kisebb lábosba, és forraljuk fel. Alacsony hőfokon melegítsük még 10 percig, majd szűrjük le a gyümölcsöt - ha abból készült. Tegyük bele a citromlevet és a mézet. Hűvösebb nyári estéken ihatjuk melegen, de le is hűthetjük, ha úgy jobban kívánjuk.




Gyümölcslékalauz !!!!!



Céklalé:

immunerősítő, daganatgátló hatóanyagokat tartalmaz, ezért jó daganatos és immungyenge betegeknek. Magas folsavtartalma miatt terhesség idején, savtermelést csökkentő hatása okán gyomorpanaszok esetén ajánlott fogyasztani.



Sárgarépalé :

fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is.



Paradicsomlé :

az immunrendszer erősítésében, az emésztés segítésében, ásványi anyagtartalma folytán stb., vitathatatlan a pozitív szerepe. Gyomorsav túltengésben szenvedők csak óvatosan fogyasszák.

Almalé:

megnyugtatja a gyomor-, bélnyálkahártyát, mérsékeli a hasmenést és pektintartalmának köszönhetően emésztéstámogató, salaktalanító. Csökkenti a koleszterinszintet, és mérsékeli az érelmeszesedést.

Uborkalé:

gyulladáscsökkentő, vízhajtó, hólyagfertőtlenítő, gátolja a vesekőképződést, serkenti a salaktalanítást, magas szteroltartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet

Körtelé:

mérsékeli az emésztőszervi gyulladást, tisztítja a béltraktusté vizelethajtó és csökkenti a húgysavszintet részt vesz a csontritkulás megelőzésében.

Sárgabaracklé:

székletrendező, sok sejtvédő antioxidánst tartalmaz, magas Mg-tartalmának köszönhetően javítja a stressztűrő képességet, feszültségoldó.



Ananászlé :

jó hatással van az immunrendszer működésére, és növeli a test ellenálló képességét.



Citromlé : antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatású, de frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatása is van

Cseresznyelé : kedvező hatással van a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.



Eperlé :

Immunrendszererősítő, Magas víztartalmú gyümölcs, ezért kiváló vizelethajtó. Szabályozza a máj működését, tisztítja az epehólyagot.



Málnalé :

segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magsavérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a középhőmérsékletű málnaszörp, nem csak gyerekeknek!



Meggylé :

segít emésztési zavaroknál, enyhíti a hasmenéses panaszokat, serkenti az anyagcserét, jótékony, májfunkció-zavarok esetében, vérszegénység ellen. Gyulladásgátló hatású, enyhíti a hörgők gyulladását.

Őszibaracklé :

értisztító hatású. Erőteljesen vizelethajtó, és ezáltal tehermentesíti a tüdőt, szívet és a keringést.

Szilvalé :

javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.



Szőlőlé :

A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot - tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is