2011. július 20., szerda

Óvatosan a papuccsal


Sokféle papucs kapható manapság, sőt, ha őszinték akarunk lenni, szinte nem is kapni mást. Nemcsak a formák eltérőek, hanem az anyagok terén is igen nagy változatosságot mutatnak, készülhetnek bőrből, vászonból, műanyagból, parafából, stb. És amikor egy nő papucsot hord az utcán, olyan, mintha védtelen, kiszolgáltatott lenne. Ezenkívül igen praktikus jószág is, hiszen nem izzad bele az ember lába, ráadásul nem kell vacakolni a fel- és lehúzással.
Ezzel azonban a papucsok előnyei ki is merültek, most nézzük, mik a hátrányai!
 Mindenekelőtt mérhetetlenül koszos lesz az ember lába. Szinte mezítláb jár, aki papucsot visel, s mivel a talp rendszeresen felemelkedik a cipő aljáról, a kosz beszűrődik oda. Ez persze nem gond, ha a strandon, vagy egy faluban történik meg, hiszen a kosz lemosható. Ám egy nagyvárosban az aszfaltra ragadt töménytelen mennyiségű, és igen változatos összetételű piszkot a bőrünkön hazavinni már nem nagy öröm. Mert van ebbe a koszban a kutyakakától kezdve a kátrányon és a hajléktalan köpetén keresztül a mérgező anyagokig szinte minden. Még veszélyesebb, ha valamilyen seb van a lábon, a seb könnyen elfertőződhet, ha ilyen fajtájú piszok kerül bele. 

Az igazi gond azonban az, hogy magát a lábat teszi tönkre, ha valaki huzamosabb ideig – például egész nyáron – kizárólag sarok nélküli papucsot hord. A járást nehezíti, hogy a lábujjaknak kapaszkodniuk kell, nehogy elszálljon a messzeségbe kedvenc lábbelink, és ez megerőlteti a láb izmait, ízületeit.

A bokára is óriási teher hárul, az ember egy papucsban rövideket lép – ettől is bájos a nő mozgása többek között papucsban –, viszont közben a boka kénytelen nagyobb szögben hajlani. Ha nincs sarka egy cipőnek, akkor nincs olyan felület sem, amely elnyelhetné az ütődés erejét, vagyis minden lépésnél teljes testsúlyunk zökkenését kell talpunknak felfognia és elviselnie.
Mindezek a hatások összeolvadnak, és a legkülönfélébb tüneteket okozhatják az izomgyulladástól kezdve, az ínszalagszakadáson keresztül egészen a gerincbántalmakig.

Kényesebb lábú emberek szívesen választják a papucsot: végre egy lábbeli, amely biztosan nem töri fel a lábat! Nos, ez sem igaz. A lábujjak közötti pánt bizony csúnya sebeket ejthet, ráadásul mivel kellemetlen, nedves, rejtett helyen van, az ilyen seb lassabban gyógyul be, mint például egy sarkon keletkezett vízhólyag.

Egyszóval bánjunk óvatosan a papuccsal. Hordhatjuk ezeket a praktikus darabokat időnként, ám ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy egész nyáron csak ilyen divatos lábbeliket hordjunk!

forrás: Donna