2011. július 20., szerda

A számítógéppel dolgozóknál gyakori az ínhüvelygyulladás


A monoton, állandóan ismétlődő mozdulatok, a túlterhelés vagy a helytelen terhelés nyomán gyakran alakulhat ki ínhüvelygyulladás. Leggyakrabban a kézfejet és az alkart érinti ez a gyakran égetően fájdalmas probléma, de a lábon és a lábfejen is előfordulhat, komolyabb esetekben több hónapig is fennállhatnak a panaszok. A túlerőltetést általában az ismétlődő, apró mozdulatok váltják ki.

 A számítógépen dolgozók, a fagylaltos pultnál álló eladók, a pénztárosok, vagy az aktív kézimunkázók nem kifejezetten komoly fizikai munkát végeznek, hosszú távon azonban a tevékenységgel járó, nem túl változatos ujj- és kézmozgás mégis egyoldalú túlterheléshez vezethet. És mégy egy adalék: mindazoknál, akik gyakorta használják telefonjaikat szöveges üzenetek írására, nagyobb az esély ínhüvelygyulladásban való megbetegedésre.

Túlerőltetés esetén az inak elfáradnak, megduzzadnak és begyulladnak, a gyulladás következtében pedig a síkosító folyadék beszárad, emiatt válik fájdalmassá minden mozdulat, nehezen megy például a kéz ökölbeszorítása, vagy egy tárgy megmarkolása is. Néha hallható is, ahogy az inak „csikorogva” mozdulnak el egymáson, míg az ínhüvely fölött a bőr duzzadt, forró lesz. Szélsőséges esetben, megfelelő kezelés hiányában az ín akár a hüvely falához is tapadhat, szinte lehetetlenné téve az ízületek mozgását. Az ínhüvelygyulladás megelőzése sok fájdalomtól óvhat meg minket. Érdemes rendszeresen erősíteni a kézfej és az alkar izmait, például gumilabdával vagy gumikarikával. A monoton mozgássorba rendszeres időközönként iktassunk be rövidebb szünetet, amikor megmozgatjuk, kinyújtóztatjuk, kirázzuk az igénybevett izmokat és ízületeket. Ha mégis kialakul az ínhüvelygyulladás, a sérült testrészt pihentetni, és a gyulladás miatt hűsíteni kell (pl. krémekkel, borogatásokkal). Ha a fájdalom három napon belül nem enyhül, mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert elképzelhető, hogy a gyógyuláshoz szükségesek bizonyos gyulladáscsökkentő szerek is, vagy sínbe kell tenni az érintett testrészt.

A fizikai tünetek mellett azonban a pszichológusok szerint sok esetben lelki problémák kialakulása is előfordulhat, ugyanis a felhasználók egyre inkább elszigetelődnek a külvilágtól, és megszakad ily módon a közvetlen kapcsolatuk embertársaikkal, ami a későbbiekben aztán különböző lelki zavarokhoz vezethet.
forrás: Danone Activia