2011. július 20., szerda

Nők problémái: Magas sarkon vagy laposban?

Kép forrása

Van, aki csak tűsarkú cipőben érzi magát nőnek, és van, aki a lapos cipőket, papucsokat részesíti előnyben. Vajon melyik az ideális választás? A láb egészsége szempontjából tényleg a teljesen lapos talp a megfelelő, vagy van-e bármilyen pozitív hatása a tűsaroknak?

Lapos talpú cipellők
Lábunkat göröngyös talajon való járásra „tervezték”, nem sima és kemény felszínekre. A láb, ez az összetett, teljes testünk súlyának többszörösét is elviselő szerkezet csontokból, ízületekből épül fel, amelyeknek az a rendeltetése, hogy szabadon mozogva elnyeljék a terhelést.

Előnye:
A lapos talpú cipő nem bontja meg a test statikáját, megfelelően tág cipőben a lábujjak szabadon mozognak, segítve a járás harmóniáját, az egyensúly fenntartását. A mezítlábas járástól elszokott talpnak kellő védelmet nyújtó betéten át pedig az egyenetlenségek finoman masszírozzák a talpat. Ha a lapos talp megfelelő támaszt nyújt, segít izmaink és így közvetetten testünk-lelkünk ellazításában – nem véletlenül népszerűek a lapos sarkú cipők a szabadidős tevékenységeknél.

Hátránya:
A puha, alacsony felsőrészű cipők kevés támasztékot adnak. Nem ritkán fordulnak elő a nőknél kisebb-nagyobb fokú boltozati problémák (lúdtalp, bokasüllyedés), megfelelő betét nélkül a járás okozta ütődések tompítás nélkül „zúdulnak” az alsó végtagokon át gerincünkre. Ez különösen veszélyes a vékony, kemény talpú cipő esetén. Sajnos pont ez a talpkiképzés jellemző a legtöbb divatos lapos talpú lábbelire, beleértve a nyári papucsokat is.

Megfelelő boltozat mellett is csökken az a felület, ahol talpunk a talajjal érintkezik, így a kemény talp túlterhelést okoz megfelelő alátámasztás nélkül. Azonban a puha, hajlékony talp sem megoldás, hiszen nem óvja meg a lábat a betonon járáskor. A legtöbb nő medencéje túlságosan előredől, annak köszönhetően, hogy a csípőhajlító izmok a sok üléstől megrövidülnek. A hasizmok és a farizmok ellentétes irányba húznák a medencét, de ezek az izmok sokszor gyengék és megnyúltak. Az ülő életmódot folytató nők hajlamosak a görbült testtartásra, gerincgörbületeik fokozottak, így fogékonyabbak a derék- és hátfájásra. A lapos talpú cipő beindíthatja vagy súlyosbíthatja ezeket a panaszokat. Különösen így van ez áldott állapotban, amikor a nagy pocak dönti a medencét előre.


Magas sarkakon
A magas sarok évszázadokkal ezelőtt a nemes férfiak kiváltsága volt, mára a nőiesség és az elegancia szimbóluma lett. Bár jóformán mindig divatos magas sarkút vagy tűsarkút hordani, egészségügyi szempontból, és a hétköznapi ember számára is nyilvánvalóak a hátrányai. Ugyanakkor vitathatatlanul magasabbnak és vékonyabbnak látszanak benne a nők.

Előnye:
Ha magas sarkú cipőben járunk, a lábszár és combizomzat tónusa fokozódik, ami segíti a vénás vér visszaáramlását az „izompumpa” révén – ez az emelt sarok viselésének jótékony hatása, de csupán járáskor érvényesül. Sokan gondolják, hogy magas sarkú cipő viselésekor a medence előrebillen, pedig ennek pont az ellenkezője igaz. Kísérletek bizonyították, hogy sarokemelés közben, bár testünk előredől, pont ebből a helyzetből hozzuk vissza törzsünket a medence hátrabillentésével. Ez sok esetben csökkentheti a túlzott ágyéki gerincgörbületet, enyhítve a terhelést.

... és hátránya::
Magas sarkú cipő viselésekor a test statikája megbomlik, a súlyvonal előrehelyeződik. A térd terhelése jelentősen növekszik, elősegítve az arthrosis, a lassan, fokozatosan kialakuló ízületi porckopás felgyorsulását. A magas sarkú lábbeli rendszeres viselésétől az Achilles-ín (a vádliizomzat sarokcsonton tapadó ina) megrövidül, ami sarokfájdalomhoz vezethet. Ezenkívül az emelt sarkú cipőben nyilvánvalóan bizonytalanabbul lépkedünk, a láb enyhén befelé fordul, ami tovább növeli a bokaficam kockázatát.

A cipő merev sarokrésze vagy pántja a folyamatos irritáció miatt kellemetlen bőrkeményedéshez, később csontkinövésekhez vezethet. A lábfej terhelése jelentősen megnő, a szűk, elvékonyodó orr-részbe bepréselődnek a lábujjak. Ez bütykösödéshez, kalapácsujj kialakulásához vezethet – nem véletlen, hogy bütyökműtétet szinte csak nőkön végeznek. A lábfej összenyomódása miatt bizonyos idegek nyomása is helyi fájdalmat okozhat. A sarok és a lábfej különválása megszünteti a lábat kímélő átgördülést, a boltozatok elveszítik tompító szerepüket a sarok földet érésekor. Ne gondoljuk azonban, hogy ez csak a tűsarokra igaz, a széles, magas sarok téves biztonságérzetet és kényelmet biztosít, és mivel hosszabb ideig hordjuk, több káros hatását „élvezzük”.

Magas sarok, testtartás és szexualitás
A magas sarkú viselésekor a nők feneke jobban kidomborodik hátul,a járás ringóbb,a mell megemelkedik és kidomborodik.

A szakemberek szerint a legegészségesebb, ha valaki 2-3 centis (a földtől 15 fokos szög) sarkú cipőt hord. A sarok javítja a tartást és a láb izmait is megerősíti. Ugyanakkor az enyhén magas sarok emeli a lábszárizmok tónusát, így stabilizálhatja a boka tartását.
A lapos talpú cipőt viselő nőknek éppen ezért sokkal kevésbé aktívak a medenceizmaik. Tehát a magas sarkú cipő jótékony hatással van a medence táji szervekre és jótékonyan befolyásolja az altáji izmok működését – a hólyag a belek és a méh tartozik ide – amelynek bizonyítottan fontos szerepe van a szexuális aktivitásban. Ezek a területek fontos részét képezik a női testnek ám a szülést követően gyakran vesztik el rugalmasságukat.
forrás: Erdély ma.